dinsdag 27 november 2012

Bert Joris Quartet in Vrijstaat O

25 november 17 uur te Vrijstaat O.

Bert Joris Quartet

Bert Joris - trompet, bugel
Dado Moroni - piano
Philippe Aerts - contrabas
Dré pallemaerts - drums

Wat was het alweer een eeuwigheid geleden dat we nog eens een Lazy Sunday Jazz concert wisten mee te pikken. Wat was het alweer lang geleden dat ik nog eens in de gelegenheid was op de zeedijk in Oostende Vrijstaat O Vrijstaat O binnen te springen. Elke keer weer als ik er binnen stap, overvalt de knappe locatie mij. Het podium met daarachter de glazen koepel met zicht op zee is uniek. De storm die 's morgens nog op zee woedde was reeds lang gaan liggen. Het ware nog indrukwekkender geweest mocht de harde westenwind nog tegen glas staan beuken. De sfeer van het lokaal en het enthousiasme van de organisatie en vrijwilligers is altijd hartverwarmend.

 
Het concert van Bert Joris stond reeds geruime tijd in mijn agenda aangestipt. maar zoals zo vaak had ik dit keer te lang gewacht met tickets bestellen. met een gelukje zag in vorige week op facebook de melding verschijnen dat er nog 10 tickets beschikbaar waren voor de snelle beslissers. Bij deze; bedankt Pieter Koten!

 
Bert Joris behoort tot het kruim van Belgische jazz. Getuige zijn passages met Brussels Jazz Orchestra en de Klara Muziekprijs Jazz voor het vorige album Magone met het Bert Joris Quartet. Bert Joris is een van België ’s beste, zoniet beste trompettist. Misschien niet de meest technische of virtuoze muzikant maar qua lyriek en melodie zijn er weinigen die in de buurt komen. In dit kwartet wordt hij dan ook begeleid door een stel uitmuntende muzikanten. Als je op de reacties van publiek mag afgaan, kan je stellen dat Dré Pallemaerts een pak supporters in de zaal zitten had.

 
Het Bert Joris Quartet heeft met Only for the Honest een nieuw album uit dat net als zijn voorganger Magone op veel schitterende recensies mag rekenen. De lovende kritieken liegen er niet om. Tijdens het concert werd gekozen uit het meer dan 10- jarig repertoire van het kwartet. Hoogtepunten waren Only for the Honest, de titeltrack van het nieuwe album. Magone uit het gelijknamige album. Net voor de pauze werd het magistrale Sundown gespeeld, waarvan het ontstaan te bekijken was in de canvas reportage A song is born. Een prachtige docu over het geboorteproces van deze song (Sundown), van de eerste inspiratie tot de eerste live opvoering op jazz Middelheim (schone mens die Bert Joris). A song is born Als afsluiter werd een laatste hoogtepunt gespeeld; namelijk Anna, opgedragen aan de dochter van Antje De Boeck.

 Ik was net als de vorige keer toen ik Bert Joris in De Werf in Brugge aan het werk zag dan ook volledig onder de indruk van de prachtige melodieën die dit Kwartet op het podium weet te toveren.

5 opmerkingen:

 1. Om stil bij te worden en mee te genieten, Storm...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig was je nog net op tijd voor kaartjes.
  Fijne woensdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lijkt me een heel bijzondere locatie voor zoiets, een echte meerwaarde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vrijstaat O in Oostende? Moet ik toch eens gaan opzoeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De locatie en de muziek maken het geheel zeer speciaal.

  BeantwoordenVerwijderen