donderdag 27 oktober 2011

Darwin aan de Belgische Kust

Survival of the fittest!

We zaten onlangs op zee, ergens tussen Oostende en Raversijde, toen dit kleine kereltje plots in de kuip kwam aangeland. Parmantig zette hij zich in de buurt van het flesje Cola. Hij was niet in het minst onder de indruk van ons.


Hij zeilde een half uurtje met ons mee en liet zich gewillig en uitgebreid fotograferen. Hij kreeg wat kruimeltje gevoederd maar weigerde de zeilen te trimmen. Ook gewichtstrim, het gewicht naar loef verplaatsen, was niet aan hem besteed.In de buurt van Raversijde voelde hij zich voldoende uitgerust. Of had hij geroken dat we dichter bij de kust gekomen waren? Of had hij genoeg van ons gepalaver? Ging hij niet akkoord met onze politieke standpunten? Of waren we gewoon te traag voor hem?

Hij hield voor bekeken bij ons en vloog eerst de verkeerde kant uit richting Engeland. Bedacht zich tijdig en vloog daarna vlot richting Belgische kust.

Wij konden het diertje mooi volgen en onze bezoeker had bijna het strand bereikt toen uit het niets een meeuw kwam opduiken.
wat volgde was een waar luchtgevecht. Als echte Spitfires en Messerschmitts in de Slag om Engeland gingen ze rond elkaar cirkelen, alsmaar lager en lager tot het plecht beslecht werd in het water.

Jammer genoeg haalde onze zoetwatermatroos het net niet. Even later was er gewoon weer een mooie zonnige dag en een rimpelloze zee.

Iemand enig idee om welk vogeltje het gaat? Een waterspreeuw (Cinclus cinclus)?

7 opmerkingen:

 1. Een extra gast, Storm... Gezellig !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och, wat erg, kwam dat beesteke schuilen, en was het toch allemaal voor niks. Weer ne vogel in de vogelhemel :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alé jong, wat een triestig eind voor een bizar maar toch ook mooi verhaal.

  Zou dat beestje ziek geweest zijn? Of is dat normaal dat dat zo dicht bij mensen komt?

  Het zit trouwens verdacht dicht bij dat flesje Cola op die foto. Misschien had het gewoon dorst? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer voor de vogel, maar zo is de natuur ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het heeft wel iets van een waterspreeuw maar het lijkt me niet helemaal overeen te komen. Waterspreeuwen vind je niet vlug op zee en deze mist trouwens de witte vlek op de borst. Ik heb geprobeerd om die vogel op deze site terug te vinden (http://www.vogelvisie.nl/) maar dat is niet zo eenvoudig gebleken. Of het is een vogel die eigenlijk niet op zee leeft of het is een uitheemse soort die hier maar zelden te zien is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Lies: met die verstekelingen op zee moet je altijd oppassen! ;-)
  @ Koffiemetmelkensuiker: en maar supporteren voor dat kereltje maar het heeft niet mogen zijn. :-(
  @ Linn: ik denk eerder moe en komen rusten ofwel was het al eens aangevallen door een meeuw. We hebben het zelfs wat kruimeltjes gegeven! Maar geen cola!
  @ Stef: misschien een verdwaalde gewone spreeuw?
  @ Zap: Yep! Zin om eens mee te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen