maandag 24 september 2012

Sing for the Climate!

Ik ben niet gaan zingen. Neen, ik ben niet geweest. Ten eerste kan ik niet zingen en zouden mijn stembanden eerder bijdragen bij het afsmelten van de poolkap dan iets anders. Na 3 jaar notenleer ben ik zo blij dat ik niet meer hoef te zingen dat geen enkele cel in mijn lichaam nog de behoefte voelt om ergens liedje te gaan kwelen (tenzij ik onder de douche sta).

Is het goed dat men mensen gaat sensibiliseren? Is het wat betreft het klimaat 5 voor (of is het al 5 over) 12? Jawel! Jawel! Jawel! Wij hebben bewust een wagen weggedaan. En doen systematisch alles wat we kunnen met de fiets. We leven zo spaarzaam mogelijk wat energie betreft. We leven milieubewust, zoals zovelen van onze generatie.

Maar de negatieve beuzak in mezelf krijgt automatisch zijn bedenkingen als een bende Beevee's staat te brullen dat we er iets moeten aan doen! Ergens is het wel grappig; zoals Wannes Capelle van Het Zesde Metaal (een keigoed optreden by the way) hier zaterdagavond in de Brugse Stadsschouwburg stelde. Men had hem gevraagd om in zijn thuisbasis Wevelgem de kop te trekken voor Sing for the Climate. Aanvakelijk had hij geweigerd wegens verplichtingen op zondagmorgen in Brussel. Maar het management vond dat hij daar moest zijn. Dat wil dus zeggen. 's Morgens met de auto van Antwerpen naar Brussel, dan met de auto van Brussel naar Wevelgem, en ten slotte met de auto van Wevelgem naar Antwerpen. Op vele andere plaatsen waren er grote podia, licht en geluidsinstallaties opgezet. Het klimaat zal er maar wel bij varen denk ik dan maar.


Aan de overtuiging van de Beevee'tjes in het clipje zal het niet liggen. Neem nu weervrouw Jill Peeters, helemaal begaan en bekend met de materie. Een paar jaar terug stond ze helemaal geëmotioneerd, haast te bleiten, naast Nic Balthazar op de klimaattop in Kopenhagen, stellend dat er naast Nic haast niemand was die de urgentie begreep. Qua pathetiek kon dat tellen, nietwaar. We voelden ons bijna schuldig dat we ook niet spoorslags op het kerosine verslindende vliegtuig richting Denemarken waren gestapt om mee een potje te huilen. Een jaar later stond de dame in kwestie alweer even geëmotioneerd, haast te bleiten, bij het aanzicht van haar eerste tornado in Tornado Alley. Daarvoor was ze wel helemaal naar de Verenigde Staten moeten vliegen met datzelfde kerosine verslindende toestel, om dan duizenden kilometers te moeten rondrijden op benzine om toch maar een glimps te vangen van een door de klimaatveranderingen steeds frequeenter voorkomend weersfenomeen. Het klimaat zal er maar wel bij varen denk ik dan maar.

Nu, er zullen wel tal van mensen aanwezig geweest die het echt goed voorhebben van het klimaat. Het is goed nieuws dat alle jonge mensen van de tal van aanwezige jeugdbewegingen gemotiveerd worden om met het klimaat rekening te houden. Maar van tal van andere mensen kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het puur om produktplacement gaat! :-(

4 opmerkingen:

 1. het is inderdaad allemaal zo tegenstrijdig
  Mocht iedereen wat meer de fiets nemen, dan zouden de steden al wat leefbaarder zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Chapeau, Storm !
  Lie(f)s.
  @Weet da'k van mijn stad hou..., en dat ik door omstandigheden bijna niet over de grenzen daarvan kan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vrees dat zolang er zo veel geld mee gemoeid is, er niet veel zal veranderen. Wat wij doen is slechts een druppel op een hete plaat. Ik probeer ook zo energiezuinig te leven maar mijn auto nemen ze toch niet af ! Eerst zij !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik was er wel, niet bij jullie, maar bij ons, de sfeer opsnuiven, altijd gezellig zo'n samenhorigheid

  BeantwoordenVerwijderen