woensdag 13 maart 2013

Dagen zonder vlees

Net als vorig jaar doen de dame en de dochter des huizes mee aan dagen zonder vlees. De zoon en ik doen "halvelings" mee. Dat wil zeggen dat we nog vlees eten maar zoveel mogelijk, wat het betreft het warm eten, vegetarisch koken.

Ik ben geen hobbykok, begot niet. Hetgeen in deze tijden van overvloed van gekokkerel op de lichtbak een verademing moet zijn. Meer nog, ik kook zelfs niet graag. Het heeft vooral met onkunde te maken, ik slaag er maar niet in om alles tegelijkertijd klaar te krijgen. Eigenlijk ben ik een verschrikkelijke stresskip in de keuken, tot grote hilariteit van mijn kroost. Die dan ook met plezier op de eerste rij komen, maar dan eerder onder de vorm van ramptoerisme.

Maar als je met twee gaat werken en je de diegene bent die elke woensdag thuis is voor de gastjes, wel dan kan je niet anders als de kroost warm eten voor te schotelen op woensdagmiddag. Neen ik ben geen nieuwe man. Durf het te zeggen en je krijgt een voenk op u bakkes. Nog zo'n woord om het schijt van te krijgen. Het lijkt me daaretegen logisch als je samen een huishouden runt, je de taken verdeelt. tenzij je natuurlijk rijk genoeg bent en professionele hulp in huis haalt (bij voorkeur jong, blond, maar nee we wijken af).

Goed. vegetarisch koken dus. Wel, eigenlijk begin ik dat plezant te vinden. Waar tot voor een paar weken mijn kinderen als het over mijn kookkunsten ging, telkens met een big smile vertelden over die twee keer dat ik het middageten compleet liet aanbranden en we uit pure miserie genoodzaakt waren langs de drive in van de dichtstbijzijnde hamburgertent moesten passeren om toch maar onze magen gevuld te krijgen. Wel nu beginnen ze op mijn kookkunsten te stoefen. Bij deze ben ik weer in de achting van mijn moeder en schoonmoeder gestegen.

Wat werd er al bereid:


Wat schaft de vegetarische pot vandaag: Tortilla de patatas! Het recept vindt u hier!

6 opmerkingen:

 1. Zo zie je maar nooit te oud om te leren.
  Het gaat vast goed komen allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koken vind ik een gewoonte. Hoe meer je het doet, hoe vaardiger je er wordt. Ik doe het ook niet graag en dus zelden.
  Smakelijk !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kook heel graag. Regelmatig zitten er ook vegetarische dingen tussen. Je kan er lekker mee variëren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op mijn eerste ontmoeting met mijn lief maakte hij de ovenschotel met chips klaar. Tweekommavijf jaar later zijn we nog samen, maar hij heeft hem nooit meer klaargemaakt. Ik denk dat ik nog eens ga aandringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. koken is net als vele dingen, durven proberen en ervaring opdoen
  En als je Jeroens instructies volgt, kan er (bijna) niks verkeerd gaan, toch?

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen