vrijdag 26 augustus 2011

Because summerfestivals are supposed to be fun

Gent Jazz Festival in uitgesteld relais. Omdat het niet altijd kommer en kwel moet zijn als het over zomerfestivals gaat.

Gent Jazz Festival: vrijdag 15 juli

Agnes Obel
Absynthe Minded
Angus & Julia Stone

De voorgaande jaren waren we steeds op verlof met Gent Jazz of het vroegere Blue Note Festival. Ook dit jaar waren we grotendeels het land uit maar de eerste festivalweek waren we thuis. Hoog tijd om eens langs te gaan. Ok, het werd geen Jazz-dag, de werkagenda liet het jammer genoeg niet toe. Hopelijk volgend jaar beter, alhoewel ik dat ook al jaren over Jazz Middelheim zeg ook en ik er nog nooit geraakte. Maar hey, een affiche met Adnes Obel, Absynthe Minded en Angus & Julia Stone kon ons best bekoren.

Agnes Obel is een Scandinavisch, verlegen meisje. Wel degelijk meisje, ik kan haar niet anders beschrijven. Ze was bescheiden, naar eigen zeggen verkouden maar bovenal engelachtig mooi. Een mooie stem, eerder klassiek pianospel en een paar hele sterke songs waren voldoende om de tent warm te doen lopen.


Daarna was het aan thuisploeg (zoals zoveel andere West-Vlamingen die hart in hun hart sloten) Absynthe Minded. Het  optreden was goed, heel goed zelfs. Maar Agnes Obel en Angus & Julia Stone speelden beter en deden het optreden van de Belgische groep in mijn herinnering vergrijzen.


Het was opvallend hoeveel pubers, als ik de massa vijftien- en zestienjarigen zo mag noemen, die over het festivalterrein rondliepen. Het was duidelijk zij waren duidelijk gekomen voor Angus & Julia Stone. En zij hadden gelijk, begot. Broer en zus speelden de keet plat. De jongens riepen op Julia, de meisjes op Angus en werden van de nodige repliek bediend. Wij zagen de groep het jaar ervoor op het Main Square Festival, maar amai wat een vooruitgang had dit folky duo gemaakt. Echt hoedje af.  De songs stonden als een huis. De balans in de groep was indrukwekkend. Echt een knap en beklijvend optreden, ook voor de al wat oudere pubers.De kinderkamermaan (mijn dochter wou er ook eentje) op de achtergrond als cliché voor het onschuldige meisje Julia Stone en de dromerige jongen Angus Stone. Maar ze geraken ermee weg! Ze hebben er alvast een fan bij.Toch nog een noot van de redactie:
Naast het massaal aanwezige jonge volkje dat duidelijk met volle enthousiasme voor Angus & Julia Stone gekomen was er ook nog een opvallend ander soort publiek. Het was een stuk ouder. Een stuk bekakter ook. Het droeg hemdjes met streepjes en blazers, designer schoenen en dames met wel hele hoge hakjes. Ze hadden houwtouwtjes rond de nek met allerhande firmanamen op: VIP's  dus. Ze zaten op een dwars opgestelde tribune die ongeveer een derde van de plaats in de tent innam. Het zijwaarts kijken naar de optredens was duidelijk zeer vermoeiend want velen vielen in een diepe slaap, of zou het van de vele champagne is plastiek bekers geweest zijn? Ben ik nu arogant als ik me luidop afvraag wat zij op een festival komen zoeken? Of maken zij het redelijk prijzige Gent Jazz betaalbaarder?

5 opmerkingen:

 1. Is dat nu een noot van de redactie of een vraag?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede vraag. Of was het nu een noot van uwentwege?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Agnes Obel is zeker goed, ook op Lowlands weer een mooie verschijning. De anderen ga ik checken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, beter als Absynthe Minded. Zij zijn toch ook wel een van de betere groepen in Vlaanderen.

  BeantwoordenVerwijderen