donderdag 10 maart 2011

Band of Horses

Donderdag 24 februari in de AB ofte Ancienne Belgique (de echte that is, niet het antweirps zondagavondprogramma)

Ben Bridwell - vocals, guitar, pedalsteel
Ryan Monroe - guitars, keyboard
Tyler Ramsey - guitar, pedalsteel
Bill Reynolds - bass
Creighton Barret - drums

Die donderdermiddag even op de webstek van "den AB" gekeken om te zien dat het voorprogramma om 20 uur begon. Band of Horses stond van 20u45 tot 23 uur geprogrammeerd. Ideaal dus om onze laatste trein terug nog te kunnen halen. Oma komt babysitten en dus met het spoor naar Brussel treinen (of is het eerder met de trein naar Brussel sporen).  Een luxe om met een koffie en een boek zonder file in de hoofdstad te geraken.

We waren ruim op tijd om de beloofde koekjes van Dandoy te kopen voor de kinderen. Dan nog maar eens een Braziliaanse schotel gegeten in  "El Metteco" in de schaduw van de Beurs. Oeps brood vergeten voor 's anderendaags! Wel, niet getreurd de Express-GB om de hoek was nog open en met brood in de tas naar de AB. Daar liep het bijna mis. Aan de ingang gekomen vroeg men of ik niets aan te geven had. Toen ik lachend zei: "Niets, alleen een bruin gesneden brood" mocht ik het bijna afgeven om weg te gooien in een ton! Geen eten en drinken mee binnen! Toen Chévrefeuille opmerkte dat de kinderen dan 's anderendaags geen brood hadden, liet een vrouwelijke collega (bij deze dank u wel lieve dame) ons door op voorwaarde dat de tas (met brood dus) stante pede in locker ging (hetgeen we toch al van plan waren).

Met een pintje in de hand konden we dan genieten van het voorprogramma. Het Australische viertal "Mike Noga and The Gents". Niet slecht maar ook niet meer dan dat. Mike had een stevige hangover en was met zijn fles Whisky op het podium flink aan het werken aan die van de dag erna. Een beetje een (jonge) Dylan-look met een betere Dylan-stem voorzien van de Dylan-mondharmonica. Maar toch iets teveel frustratie over het feit dat ondanks een uitverkochte zaal er zo weinig volk stond te kijken. Toen Ryan Monroe van Band of Horses enkele nummers kwam meespelen op keyboard kon je toch wel onmiddellijk het klassenverschil horen. Gewogen en te licht bevonden dus...

Op naar de hoofdact!

Band of Horses behoren tot het goepje van "de mannen met baarden". Net zoals Fleet Foxes, Iron & Wine en ook wel Ray LaMontgne die een beetje in diezelfde schuif liggen. Echte muziekconnaisseurs plegen wel eens over "Roots"muziek te praten.


Het concert begon met een hoogtepunt. Bridwell en Ramsey brachten een prachtige maar sobere versie van "Evening kitchen"; enkel en alleen begeleid met akoestische gitaar! Samen zingend in één en dezelfde micro.

Vervolgens werd de rest van de groep erbij gehaald en mocht ze ons wegblazen met hun "wall of sound". Het ging er best wel luid aan toe. Ik vrees dat boeremie Schauvliege's decibelmetertje flink tilt zou hebben geslagen!
Benjamin Bridwell beschikt over een mooie, hoog uithalende (tot het ijle toe) melodieuze stem. En ondanks zijn stoere (zelfs wat marginale) voorkomen door de vele met blauwe inkt "als het ware zelf gezette tattoos"  is het een songsmid vol gevoelige liefdevolle nummers die drijven op een paar steigerende gitaren. De meeste zijn pareltjes van lovesongs. Ook het speelplezier droop bijwijlen van het podium af en het was duidelijk dat de bandleden volop aan het genieten waren.


Ondanks het feit dat Band of Horses niet echt overloopt van de singles waren er tal hoogtepunten. Laredo. Compliments (waar Ryan Monroe de leadvocals mocht doen). Factory. The Funeral.

Maar de twee absolute toppers waren "Is There a Ghost" en het tot kippenvel toe beklijvende (zowel wat tekst als melodie betreft) "No One's Gonna Love You". Wie deze nummers niet kent ga dan snel snel naar YouTube!!
De huidige single "Dilly" werd zelfs niet gespeeld ondanks de uitgebreide bisronde op pedalsteel.


We mochten na een mooie muziekavond den AB en Brussel de rug toekeren. De trein na het concert werd vlotjes gehaald. We moesten tussen Brussel en Gent wel het zelfvoldane gewauwel (liefst voor een ganse coupé natuurlijk) van een paar in "mijn-pa-is-toch-rijk-in-het-pak-gegoten" Vlerick-boys ondergaan.

Maar mooi voor middernacht thuis en babysit oma content.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten