maandag 19 september 2011

Lagere 3

September is ondertussen al halverwege en het nieuwe schooljaar is al even uit de startblokken geschoten. Zo ook op het conservatorium is een nieuw jaar ingegaan, meer bepaald Lagere 3. Het laatste jaar van de lagere graad.


Na de lagere graad wordt het vak AMV afgesloten. Dus nog één jaartje AMV (Algemene Muzikale Vorming) oftewel notenleer. En daar zal ik niet rouwig om zijn. Die notenleer tot daar toe, dat valt nog wel mee maar hetsolo zingen en het melodisch dictee zullen beiden allerminst gemist worden. Op het eind van de lagere graad gitaar is er ook een openbaar examen. Als in gans uw familie- en vriendenkring mogen komen kijken mochten ze willen. Nu ze moesten maar eens durven, het zou hun beste keer niet zijn.

Na de lagere graad komt dan de middelbare graad (ook 3 jaar) en moet er gekozen worden tussen optie instrument of samenspel. Of naar de Jazz afdeling? Toen ik indertijd de muziekschool aanvatte was dat met het vaste voornemen na 3 jaar resoluut voor de Jazz-afdeling (elektrische gitaar) te kiezen. Maar die klassieke gitaar begin ik hoe langer hoe liever te doen. Beiden combineren is blijkbaar niet toegestaan! En misschien is het puur technisch gezien nog te vroeg voor de Jazz-gitaar?  Ach laat ons eerst maar eens door dit jaartje heen spartelen.

Het is nog steeds een plezier om naar de lessen te gaan. Het kost nog steeds geen moeite, integendeel, om dagelijks een half uur tot een uur te spelen. Het is nog altijd een geweldig leuk gevoel om in grote, oude kamers op een mooie lokatie als het conservatrrium, met zicht op het belfort door het open venster, op je gitaar te zitten tokkelen.

© Peter Willems
In 1886 verhuisde het Brugse muziekconservatorium van het kloostergebouw Sarepta in de Langerei naar het huidige hoofdgebouw gelegen in de Sint-Jakobsstraat. Het gaat hier om het oud herenhuis Van Borssele, voorheen in gebruik als meisjesschool en door vroeger eigenaar van August Valckenair-Thomas in 1867 aan de stad verkocht. Het magazijn dat uitgeeft op het Muntplein zou als orgel- en concertzaal ingericht worden. In 1974 werd het gebouw beschermd als monument.

10 opmerkingen:

 1. Conservatorium, pfff, zou daar nie ver komen hè, luisteren ok, maar zelf maken, nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe komt eigenlijk dat er een heleboel google-ads op het eind van je stukje verschijnen? Is dat iets dat je bewust wil?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes in Lagere 3, Storm !
  En... op 't eind... openbaar examen... bloggers zijn toch geen familie of vrienden ?!
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En wanneer kunnen wij jou live bezig zien?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wow dat je dat volhoudt! ik zou het niet kunnen ... toch niet met gitaar ... mss wel met zingen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. merciekes voor je bezoekje aan mijn blogje
  ik heb dan ook de moeite gedaan om hier rond te neuzen ;)
  jazz leifhebber ? we hadden hier gisteren Hoeilaart Jazzfestival zeer gekend hoor dit had je wel aangestaan ik heb trouwens een zoon saxofinist en dit is een plezier om naar te luisteren :)
  en als ik je profiel lees " de zee is nooit veraf ..." tja dat kan niet mis zijn
  bij mij trouwens ook niet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je hebt nog een heel (school)jaar om je keuze te maken. Veel plezier !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, chapeau dat jij dat nog ziet zitten om dat te doen.

  Ik hou het bij muziek beluisteren. Muziek spelen of maken dat is mijn ding niet denk ik. Ik zou ook het geduld niet hebben om het te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Danique: ik luister ook graag naar muziek, het is een pak gemakkelijker maar ik ben toch blij dat ik er eindelijk aan begonnen ben!
  @ Zap: ik hoop daar slapend rijk van te worden!
  @ Lies:Merci! Bij deze ben je uitgenodigd ergens begin juni in de orgezaal van het conservatorium. wel een handdoek om het angstzweet weg te vagen meebrengen!
  @ Lies: ik heb gelezen dat je met zingen begonnen bent! Super! Veel succes!
  @ Pascale: bedankt voor het bezoek. Kijk al twee raakpunten: de zee & Jazz
  @ Mich: Merci!
  @ Linn: altijd veel naar muziek geluisterd en veel naar optrdens geweest. Zelf muziek spelen was een jongensdroom waar ik nooit aan begonnen was. Dat geduld komt met de jaren... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen