vrijdag 11 februari 2011

BRZZVLL oftewel BRAZZAVILLE

6 januari 17 uur te Vrijstaat O.

Brzzvll (Brazzaville)

Jan Willems - Toetsen
Geert Hellings - Gitaar
Vincent Brijs - Bariton sax
Andrew Claes - Tenor sax en effecten
Steven Van Loy - Elektrische bas
Maarten Moesen - Drums

Vrijstaat O te Oostende blijft eigenwijze Jazz programmeren. Net als bij Quentin Dujardin sluipt bij dit Antwerpse Septet (septet volgens de website maar in Oostende met 6 op het podium en dus eerder een sextet naar mijn bescheiden mening) ook de wereldmuziek hun jazz-sound binnen.

 (Photo by Mous Lamrabat)

Op hun website omschrijven ze hun sound als; "geïmproviseerde future psyfunk met een hoog afrobeatgehalte."

Deze term afrobeat in combinatie met de naam Brazzaville zou allengs laten concluderen door Afrikaanse wereldmuzieksandalenjazz. Maar niets is minder waar...

Brazzaville is een band met een groove. Dat is wel het minste wat je kan zeggen. Bij de eerste twee nummers spat het Funk-gehalte er af. Het klinkt smooth, jazzy en funky met een mooi  melodieus thema. Beide songs lijken op gebouwd uit een fuky melodie waarond vrij strak gespeeld wordt. Weinig tierlantijntjes maar vrij straight en groovy. De verwijzing naar Sly Stone en Herbie Hancock dringen zich op. Ergens speelt de groep hier toch wel wat braaf en op safe.

Maar bij het derde nummer (Double joy) gaat het slot eraf, de jonge honden worden van de ketting gehaald en mogen volledig loos gaan. Er wordt naar hartelust gefreewheeled met effecten, pedalen en toonladders. Vooral Vincent Brijs op zijn bariton sax, Andrew Claes op zijn tenor sax met effecten en Geert Hellings op gitaar laten zich volledig gaan.
De andere muziekanten Jan Willems op toetsen, Steven Van Loy op elektrische bas en Maarten Moesen op drums stellen zich wat bescheidener op achter bovenvermeld trio. Anderzijds zorgen zij voor de backbone van de groep en fungeren als vangnet bij het improviseren.

Het speelplezier druipt nu bij momenten van de gezichten en het podium. Dit werkt aanstekelijk op het publiek, dat zich maar al te graag laat meenemen. De track is weg bij de muzikanten en het is tijd wat spanning in het optreden te steken. Een risico wordt niet geschuwd door een nagelnieuwe song aan te vatten (van tijdens de soundcheck?) want de parituren worden erbi gehaald en de spanning en concentratie staat op de gezichten te lezen. Maar het nummer "Kevin" doorstaat glansrijk zijn vuurdoop.

Vanaf dan is het gewonnen spel voor de groep. Het was weer een fijne Jazz op zondag in Vrijstaat O.

U kan Brazzaville misschien kennen van de MIA-awards waarbij de groep, volkomen terecht overigens, genomeerd was in de categorie Album-artwork. Meer bepaald met het album Happy Life Creator met onderstaande zelf te maken pop-up (maar met instructiefilmpje op youtube).


Als u de Antwerpse band ergen te lande wil meepikken; tourdata op

http://brzzvll.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten