woensdag 15 juni 2011

Afgaan

Zingen is mijn ding niet en zal het nooit worden ook. Zelfs de kinderen komen vragen om te stoppen als ik onder de douche een aria geef. In de lessen notenleer is zingen natuurlijk een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Kwestie van te testen of de cursisten de noten kunnen lezen. In het eerste jaar was dat de Solsleutel en dit jaar is dat voornamelijk de Fasleutel.
Het is dan ook logisch dat je op het einde van het jaar een examen zang hebt. Sidder! Huiver! Beef! Waar ik met mijn gitaar bij een examen of klasvoorstelling of optreden alles onder controle heb, wel dan is zingen in het openbaar pure horror en gruwel. Maar er is geen ontsnappen aan als je een instrument wil studeren. Een noodzakelijk kwaad zeg maar.

Het is zo dat je een week voor het examen een stukje van het examennummer (het Solsleutelgedeelte) mee huiswaarts krijgt om in te oefenen. Net voor het examen krijg je dan het volledige nummer te zien (met het Fasleutelgedeelte) en dat wordt ook kort ingeoefend. Dan is het allemaal naar buiten. eentje in het examenlokaal en eentje op de gang aan de pupiter alwaar het stukje nog eens een allerlaatste keer kan ingestudeerd worden. In het examenlokaal zelf zit een driekoppige jury en je wordt tijdens je zangexploten begeleid door je eigen leraar of lerares (wat doet een mens zichzelf toch aan).

Wel het examen zang is nogal slecht verlopen. Ik kan al helemaal niet goed zingen (pokkevals wil dat zeggen en geen toon kunnen houden) dus moet ik het hebben de technicaliteiten. Namelijk van het noten lezen, de intonatie en toestanden (u weet wel piano of zacht waar p staat en wat harder waar er mf of mezzoforte staat). Het stuk had 4 maten voorspel, dat wil zeggen vier maten dat de piano speelt en je zelf niet veronderstelt wordt te zingen. Je oefent daar een ganse week op, maar op het examen begin je dus van pure zenuwen al na drie maten te zingen! Vanaf dan ben je de kluts kwijt, gaat het van kwaad naar erger en ontspant zich dus een kleine ramp. De drie vriendelijke dames (dat ook nog) van de jury bleven er niet minder minzaam om lachen. Grr!


Na afloop had ik er flink de pest in. Enorm ontgoocheld. Als een donderwolk naar huis. En de kinderen maar troosten en zeggen: "Maar papa, je hebt toch je best gedaan!". een omgekeerde wereld.

Ik hoop maar dat ik ik erdoor ben. Ik krijg mijn punten pas volgende week woensdag maar ik ben er helemaal niet gerust in! Op 28 juni volgt dan nog het examen gitaar, maar daar kijk ik zelfs naar uit.

9 opmerkingen:

 1. Ach, Storm, 'k heb met je te doen... Na overleg laten die dames je er op het nippertje door...
  Magere troost..., ik zet de noten ook altijd in de verkeerde volgorde om te zingen...
  Heel veel succes met het examen gitaar !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ik blij dat ik niet moet zingen jong. Ik ben daardoor ooit nog met de academie gestopt --ik bewonder je moed en doorzettingsvermogen. Het komt wel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pfoe, naar is dat! :-( Hoop dat het allemaal toch goed komt en wens je alvast heel veel plezier met je gitaarexamen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij zit in het tweede jaar en moet al voor een jury zingen? Vreemd, bij mij is dat maar op het einde van het derde jaar. Het is eigenlijk vreemd dat zoveel mensen daar tegenop zien hé, tegen dat zingen, het zou eigenlijk het meest natuurlijk aanvoelende instrument moeten zijn. Nu, klassikaal doe ik dat wel graag, maar alleen? Hmm... Ik vind dat vooral moeilijk om thuis te oefenen. Ik ben altijd bang dat de buren mij gaan horen ;-) Je zult er wel door zijn, ik duim voor je!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dan duim ik lekker verder! ik krijg overmorgen mijn punten trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het komt wel goed. Alles geven op het examen gitaar ;-) Laat de jury maar lachen. Dan hebben ze ook nog wat plezier ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thx! Voor de steun. Overmorgen weet ik de uitslag.
  Voor gitaar: vrijdag nog een klasauditie en volgende week dinsdag examen! maar dat komt wel in orde.
  @ Nachtbraker: na het derde jaar moeten wij openbaar examen doen voor een jury. Met dat openbaar wordt bedoeld dat familie en vrienden mee mogen komen (maar ze zouden maar eens moeten durven begot). Klassikaal vind ik dat zingen ook tof, maar die solomonenten zijn er teveel aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We zijn intussen al enkele dagen later.. Is het resultaat nog meegevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Evelien: pas woensdag krijg ik het verdict. Nog even spannend afwachten dus!

  BeantwoordenVerwijderen