dinsdag 28 juni 2011

Tokkeldag!

Vanavond is het examen gitaar en wordt L2 (Lagere 2) van de muziekschool afgesloten. In tegestelling tot het examen zang heb ik deze keer (nog) geen last van zenuwen. Over mijn gitaar heb ik blijkbaar meer controle dan over mijn stem. Als ik mijn vinger op de juiste fret zet dan speel ik de juiste noot, met mijn stembanden kan ik dat niet garanderen en kan het alle kanten uit. Als je voor de jury staat met je gitaar is het ook wel een pak minder "naakt" dan alleen maar met je stem (misschien moet ik op het volgende examen zang maar eens vragen of ik mezelf niet mag begeleiden op gitaar).


Die kras op het bovenblad van mijn gitaar (mat en dus zonder lak) komt door een uithaal met mijn lange nagels.

De stukken gaan vlot maar misschien is dat net het risico en het dilemma. Als ik de nummers traag speel, kan ik er veel meer gevoel en effect inleggen; en speel ik ze tecnisch het best maar dan speel ik ze te traag eigenlijk. Speel ik ze meer op tempo dan gaat een deel gevoel en effecten weg, stijgt de kans op fouten maar is het wel volgens de normen. Het zal er dus op aan komen om bij het begin van het examen mijn "cool" te bewaren en in het juiste tempo te beginnen (zoiets tussen de twee dus).

Nu helemaal geen zenuwen hebben, zal wel niet lukken. Meestal slaan ze toe bij het eerste foutje dat je maakt. Dan valt een klam warm deken over je lijf en begin het zweten; hetgeen niet bevordelijk is, het spelen met klamme vingers van het angstzweet that is.

En na het examen mogen de lange nagels er eindelijk af. Dus ook niet meer constant bijschuren (met schuurpapier korrel 800, ge kunt er ook uw auto mee simoniseren mocht ge willen). De klassieke gitaar mag dan enkele weken in de kast (heb er de laatste tijd net iets teveel op gespeeld) en er zal weer naar hartelust op de folk- of jazzgitaar gepingeld worden.

11 opmerkingen:

 1. Als je hier komt kijken, ben je er vanaf, Storm... en jaaaaa, je vingers stonden vlak achter de juiste fretjes, de snaar kon vrij trillen, je speelde perfect... !
  GELUKwensen !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welk nummer heb je perfect gespeeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Chateaubrys: Merci.
  @ Bibman: Merci!
  @ lies: idd! ;-)
  @ HansDeZwans: Study on the first string
  @ lies: dus goed: 88%. Woehaaa!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. (mijn reactie is precies verdwenen?) maar ik zei dus dat het bij cello spelen net andersom was...korte nagels moet je hebben. Wist niet dat je lange nagels moest hebben voor gitaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Alimonia. mijn reactie op jouw recatie was ook weg! Donderdag waren er problemen met blogger, vandaar! :-(
  Aan mijn linkerhand (met de vindergs waarmee de noten op de fretten gelegd worden zoals jij op de cello doet maar dan zonder fretjes) moeten de nagels kort (liefst heel kort) zijn. De nagels van de rechterhand moeten lang zijn en worden op een speciale manier (2 schuin en 2 recht) gevijld met schuurpapier korrel 800 (waarmee je ook je wagen kan simoniseren).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Boeiend. Dat wist ik niet ! Gebruiken jullie zo geen plastiekske (hoe noemt dat toch?) om de snaren aan te tokkelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Plectrum. Op electrische gitaar en folkgitaar, beide met metalen snaren, wordt meestal met een plectrum gespeeld. Bij klassieke gitaar wordt gebruik gemaakt van natuurlijke plectrums oftewel lange nagels.

  BeantwoordenVerwijderen