donderdag 26 mei 2011

Jef Neve Groove Thing in Vrijstaat O

21 mei 20 uur te Vrijstaat O.

Jef Neve Groove Thing

Jef Neve - Hammond orgel & Keys
Nicolas Kummert - Sax
Nic(olas) Thijs - Elektrische bass
Lieven Venken - Drums

Zaterdag  na het optreden van mijn dochter in het Casino van Blankenberge holderdebolder naar Oostende. Eindelijk nog eens een avondje Jazz in het prachtige Vrijstaat O te aan de Drie Gapers te Oostende.

Meer bepaald Jef Neve Groove Thing. Eindelijk eens Jef Neve. Er zijn van die artiesten waarvan je reeds lang loopt te denken dat je die eigenlijk al lang eens wou zien. Wel Jef Neve is er zo eentje. Ik vond zijn programma op Klara een wekelijk hoogtepunt op de radio. Maar telkens als zich de kans voordeed een concertje van de man mee te pikken kwam er wel iets tussen. Idem dito met Toots Thielemans (misschien toch eens werk van maken om een bezoekje te brengen aan Jazz Middelheim in Park Den Brandt).

 
 
 
Groove Thing is een groep die termen als funky en groovy hoog in het vaandel dragen maar daar is voor de pauze weinig van te merken. De zon scheen ongenadig door het glas op de muzikanten. Vooral Jef Neve werkte zich letterlijk in het zweet. De roep speelde eigen composities en enkele Jazz standards. Maar de vonk wilde niet overslaan. Net voor de pauze slaagde Nicolas Kummert het publiek op zijn hand te krijgen door een  sing along.


Na de pauze stond er een herboren groep op het podium. De zon begon zachtjes achter de muzikanten in de zee de zakken en de vonk sloeg eindelijk in de pan. Geleidelijk begonnen meer en meer mensen uit het publiek mee te wiebelen. Eerst nog braaf met de voeten, dan hier een daar enkele hoofden en tegen het einde waren er her en der dansers te zien.


De composities waren democratisch verdeeld onder de groep. Nicolas Kummert die ik eerder dit jaar in De Werf te Brugge zag en daar indrukwekkend was, vond ik vanavond nogal flauwtjes. Iets te vaak haalde hij het trucje om zang en sax te combineren boven. Hij zou naar mijn bescheiden mening iets vaker gewoon mogen zingen; hij beschikt over een aangename zoetgevooisde stem. Lieven Venkels is een drummer die zich vooral beperkt tot zijn steunende rol, sober en eenvoudig maar goed. Met Froozen boots en Risico (aangekondigd als steeds een risico wegens een nummer van een drummer) leverde hij wel twee pareltjes van composities.

Dat Jef Neve een begaafd pianist is algemeen bekend. Dat de man een aangename persoonlijkheid heeft voel ook op het podium te bemerken. Zijn tussenkomsten waren bij momenten briljant, maar we hadden eigenlijk ook niets anders verwacht.
De muzikant die op mij de meeste indruk maakte was Nic Thijs, de bassist. Zowel in zijn composities; vooral Perfect life is een prachtnummer. De officiële set werd met dit nummer beëindigd. Het nummer is tevens de afsluiter van Love Album. Een live registratie van de groep in de AB. Maar meer nog maakte Thijs (die voor zijn muziek enkele jaren in de Sates verbleef) indruk met zijn funky en groovy basspel. Dit is de echte motor van Groove Thing. Zowel qua leuke bassloopjes als het betere solospel. Wie meent dat solo's het allenrecht van een gitarist zijn en op een bass niet kunnen moeten maar eens een praatje met deze coole bassist maken. Echt indrukwekkend basswerk.

4 opmerkingen:

 1. Niet één klein lettertje over dat examen notenleer, en ritmisch dictee, en... Was 't echt zuchten en wroeten ? Of ben je bijna zo goed als ... Jef Neve Groove Thing ?
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wou juist hetzelfde zegggen als mijn naamgenoot :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de bespreking. Jef Neve speelt totaal anders met Groove Thing dan in zijn eigen groep, vind ik. Spijtig dat de groove er niet in kwam.

  Maar erm... ik ben het eens met Lies & lies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ooit Jef Neve gezien samen met Jose James in de AB. Prachtig! Onvoorstelbaar prachtig ...

  BeantwoordenVerwijderen