dinsdag 31 mei 2011

Stoppen met roken

Het is vandaag werelddag zonder tabak.

Ook ik heb jaren lopen roken en ben nu sinds 2 en een half jaar gestopt. Als jonge gast van 16-18 jaar rookte ik soms een sigaretje achter het hoekje van de muurt van de school want dat was stoer. Tijdens mijn jaren als student in Leuven kocht ik in 'den blok' een pakje sigaretten (Tigra; u kent ze wel die groene pakjes met dat mooi madammeken in tijgerpakje). Kwestie van toch onnozel te kunnen blijven doen en af een toe pauze te kunnen inlassen. Na de examens was dat pakje zelfs niet op.

Het is pas toen ik terug naar huis ging (na jaren op kot) en begon te solliciteren. Dit wil zeggen; brieven schrijven, zitten wachten, op gesprek gaan, zitten wachten, brieven schrijven, zitten wachten, ...
En mijn vader zijn sigaretten lagen daar en af en toe stak ik uit verveling eentje op en voor ik het wist was ik aan het roken (Lucky Strike).

Toen ik begon te werken was het toch o zo gezellig om samen in de koffiepauze 'een safken te smoren'. Ook op café bij een frisse pint kon een goed gesprek haast niet zonder een sigaret. Na een lekker diner was de sigaret of een sigaar de kroon op het werk.
Op de vrije dag een krant gaan kopen. Op de Oude Markt een terrasje uitkiezen en daar met een kofie en een rookstok je krant lezen was toch het einde. Het ultieme ontstressen, al noemde dat toen nog zo niet.
Maar de allerbeste sigaret was toch wel deze op een zwoele zomeravond nog zwetend wat napraten na de sex en uitbalzen met wat nicotine. Dat was hemels, daar kon echt niets tegenop.

Maar ergens weet je dat het niet gezond is. En ooit wil je wel eens stoppen. maar nu nog niet. Je doet veel aan sport en eigenlijk past die sigaret daar niet echt bij maar ja je hebt nog fysiek te koop. Je zal wel stoppen als er kinderen komen.

Dus op zeker moment wordt C. zwanger van ons Konijn en dan denk ik stop. Aléé ik zal stoppen als het kind geboren wordt. Ach neen, weet je wat, ik rook niet meer in huis. En dan wordt nummer twee geboren en weer hetzelfde maar toch rook je verder.
En dan wordt je vrouw ziek aan het smerige beest dat K heet en dan denk je;" nu moet ik toch echt wel stoppen want wat als ik ik ook ..., en wat dan met de kinderen...."

Maar de stress is te groot en je paft er maar verder op los, meer nog je begint steeds maar meer en meer te roken. Enkel in het weekend anderhalf pakje per dag. Dan koop je andere pakje omdat er daar meer stinstokken in zitten. En zo ga je rustige verder.

Tot een paar jaar geleden ik voor mijn negenendertigste verjaardag ik het onderstaande book van mijn toen achtjarige dochter kreeg.


Ze had op school geleerd dat roken ongezond was. En dat je van roken doodgaat. En ze wou niet dat haar papa doodging.
"Slik", en dan sta je daar. En voor het kind was het zo eenvoudig. Het boek garandeerde 100 % dat je ging stoppen met roken. Dus ik had maar het boek te lezen en ik zou stoppen. Meer zelfs papa, volgens het boek mag je gewoon verder roken terwijl je leest.

De volgende twee maanden kwam ze haast elke dag vragen op ik reeds in het boek begonnen was. Uiteindelijk kon ik niet anders dan in beginnen. De volgende weken kwam ze telkens kijken of het boek al uit was.

Begin december 2009 heb ik om 10u20 's morgens mijn laatste sigaret gerookt en ben ik gestopt (zonder het boek uitgelezen te hebben). Ik heb enkele het eerste hoofdstuk gelezen, namelijk dat het gewoon een kwestie van willen en karakter is en al de rest zijn gewoon hulpmiddeltjes.

De daaropvolgende weken was ik een grollende brombeer. Je staat op met een ochtendhumeur dat blijft aanhouden tot je weer in bed kruipt. je bent toch wel wat nerveuzer en lastiger die eerste weken.

Op zeker moment zit je gitaar te spelen, je zoekt iets op, je legt je gitaar op de stoel naast je, je stoot tegen die stoel en die gitaar klettert op de grond. Bang! En dan zit er in dat bovenblad een krak en zijn er enkele stemmechaniekjes afgebroken.
In verbijstering roe je uit: " Shit, godù$ùµù$ùµomme, nu begin ik weer te roken!" (Want in die beginperiode is alles wat misloopt de schuld van het stoppen met roken nietwaar?!)

Mijn dochter kijkt me op dat moment met verschrikte ogen aan maar zegt niets. 's anderendaags (ik heb wel nog altijd niet gerookt) komt ze meet een brede 'smile' terug van school, wuivend met een papiertje in haar hand!

"Kijk, papa, je moet niet terug beginnen roken!"

Op het papiertje stond: Arrenbie Guitars. Het kind had op school lopen rondzoeken of iemand haar papa's gitaar kon maken, want anders ging hij terug beginnen roken! Wel, ongelooflijk maar waar. Er had toch wel een medeleerling geantwoord dat zijn papa dat wel even zou fiksen, en inderdaad ....

Bij deze denk ik niet dat ik het mijn dochter kan aandoen ooit terug te gaan roken .

8 opmerkingen:

 1. zo lief geschreven en wat een fantastische dochter heb jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch wel een beetje een ontroerend verhaal! Toffe dochter heb je, die ziet je echt graag hoor!
  Ik heb nooit gerookt (wel eens geprobeerd uiteraard, maar het pakte niet), en soms kan ik mensen zo zien genieten van een sigaret dat ik me afvraag hoe het zou zijn om eraan verlaafd te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fantastische dochter inderdaad, en wat een mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij hebt een ontzettend goeie reden om gestopt te blijven. Mooi :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige actie van je dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een schat van een kind, Storm... dat papa oneindig graag ziet ! En een prachtig verhaal !
  Ooit rookte ik 2 pakjes Gauloises (per dag), en stopte voor een weddenschap.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als zoveel dochterliefde niet motiveert, dan motiveert niets meer. Ontroerend.

  Zelf heb ik van ongeveer mijn 15de tot mijn 32ste gerookt. Ik wilde zelf al heel lang stoppen. Had een aantal serieuze pogingen ondernomen, maar was uiteindelijk niet gemotiveerd genoeg. Tot ik mijn huidige, niet rokende partner destijds leerde kennen.

  Uit jouw laatste zin proef ik bijna de twijfel of je het wel volhoudt. Ik weet inmiddels 100% zeker dat er voor mij geen enkele reden is weer opnieuw met roken te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Allen, mijn dochter is inderdaad de max! (valt dat op?)
  @ Michel: zeg nooit nooit, maar ik ben er toch wel 100% van overtuigd om nooit nog te herbeginnen!

  BeantwoordenVerwijderen