dinsdag 3 mei 2011

Het betere boerenbed

De dame des huizes wou er al zo lang eens naar toe. Het leek haar het ideale adres om eens goed te ontstressen. Je moet alvast toegeven dat de foto's in de brochure een zekere romantiek en rust uitstralen. Al sinds meer dan een jaar kregen we met regelmaat van de klok een nieuwsbrief van "Het Betere Boerenbed".

We hadden geen plannen voor de paasvakantie, ze viel te laat om te gaan skiën (het risico op weinig sneeuw was niet gering en blaak uit menig reisverslag dan ook geval geweest te zijn)? De oma's en opa's waren ook allemaal het land uit. Dus af en toe eens met ons tweetjes wegglippen (terras, optreden, restaurant) zat er ook niet in. Een optie was om de tientallen kleinere werkjes, die na de grote verbouwing van de voorbije twee jaar nog onaangeroerd lagen te wachten, eens aan te vatten. Maar eerlijk gezegd hadden we daar niet al te veel zin in. We hadden de laatste maanden al voldoende stof geslikt en hadden er vorige zomer reeds vroegtijdig onze vakantie voor moeten opbreken. We hadden dus nog een paar vakantiedagen in te halen. Na een paar avonden naar de website surfen, wat alternatieven zoeken en niet vinden, werd dan maar beslist de knoop door te hakken en naar het betere bed maar eens te gaan opzoeken. Via de webstek (Het betere Boerenbed) vonden we een vrij plekje in Friesland voor het verlengde paasweekend.

Na een ritje van twee uur langer dan voorzien (file en twee uur stilstaan op de autostrade) toch nog op een deftig uur aangekomen. We wilden de weg via de afsluitdijk nemen, dan toch maar niet gedaan wegens omweg maar eigenlijk ...). Nu met het mooie weer voor het ganse weekend hebben we het niet aan onze koude kleren laten komen.

De tenten (want het blijven echt wel tenten) zijn echt wel zo groot en romantisch rustiek ingericht als voorgesteld op de website. De kinderen spreken af om elk om beurt in de alkoof te slapen want dat is tocht wel het meest gezellige plekje. Voor ma en pa is er een ruime masterbedroom. Er is een eigen toilet (dit is een modern toilet met 'sjas' maar dan omgetimmerd tot ouder lijkende poepplaats). Centraal staat een groot kookeiland met een stoof voor. Deze kachel moet zelf aangestoken worden met papier en aanmaakhoutjes die ruim aanwezig zijn in de schuur van de boer (de kinderen zorgen voor de foerage met kruiwagen. De man des huizes mag zijn jachtinstinct botvieren op het in gang krijgen en aan de praat houden van het vuur. Een tas koffie duurt ongeveer een uurtje zodat je al snel leert ontstressen. Och ja, heb ik al vermeld dat er geen elektriciteit is? Stromend water is er wel aanwezig.

Er zijn twee ligstoelen aanwezig die voor de tent in de stralende zon kunnen gezet worden en je laten uitkijken over het indrukwekkende grasveld van enkele voetbalvelden groot. Tussen de velden door zie je langs alle kanten bootjes passeren (het blijft een raar beeld om tussen de velden zeilen en masten te zien voorbijglijden)

Er is een winkeltje dat voorziet in meeste nutsvoorzieningen en waar de koelelementen voor de koelbak kunnen gehaald worden (het mag immers niet te modern worden. De kinderen zijn onmiddellijk laaiend enthousiast over de dieren; geiten, konijnen en kippen die gevoederd dien te worden, lammetjes die de papfles krijgen, kalfjes die uit de hand komen grazen en een pony die dagelijks tien keer gewandeld dient te worden door het overdolle kinderkoor (want je treft er natuurlijk alleen maar gezinnetje met kindjes aan).

’s Avonds komt de sfeer als vanzelf. Het keukenelement wordt verlicht met stormlamp en de grote tafel wordt verlicht door twee kandelaars met ieder vier kaarsen. De brandende houtkachel rond de gezelligheid af.

We hebben vier dagen mooi weer gehad (het was gewoon zomer in april). We hebben tweemaal dertig kilometer (het is er ook goed plat) gefietst. De kinderen zijn nog steeds wildenthousiast over de veerpontjes. We hebben er lekkere ijsjes gegeten (elke boerderij, en dat zijn er veel, heeft wel hoeve ijs). We hebben lekker niets gedaan. We hebben nog meer geluierd. We hebben veel gelezen. We hebben heel wat afgelachen. We hebben flink genoten en tegen 300 km/u ontstressed. We hebben het met andere woorden geweldig naar onze zin gehad.

Het betere boerenbed slaapt wat ons betreft heel goed.

1 opmerking:

  1. Klinkt daar wel leuk, ja. Blij dat je daar genoten hebt!

    BeantwoordenVerwijderen